Fietstochten Den Haag: Berlage

Hendrik Petrus Berlage was één van de belangrijkste architecten van Nederland. Hij was (en is nog steeds) internationaal bekend en beroemd. Zijn naam, meestal ingekort tot alleen “Berlage”, is in Nederland van algemene bekendheid, ook bij mensen die geen bijzondere interesse in of kennis van architectuur hebben. Want wie heeft er nu nog nooit van “de Beurs van Berlage” in Amsterdam gehoord?

Veel Hagenaars weten waarschijnlijk ook wel dat het Gemeentemuseum door Berlage is ontworpen. Maar er zijn nog veel meer bekende, en soms ook onbekende, gebouwen in Den Haag van zijn hand. Ook heeft hij invloed gehad op de stedenbouw¬kundige ontwikkeling van de stad, waarin hij jarenlang zelf heeft gewoond.

Wat maakte hem nu tot zo’n belangrijk architect? Waar vinden we zijn werken in Den Haag terug? Welke veranderingen zijn er in Den Haag onder invloed van de ideeën van Berlage tot stand gekomen? Waar lopen of fietsen we in het dagelijkse leven misschien gewoon voorbij, zonder erbij stil te staan dat we langs een stukje architectuurgeschiedenis komen, of zonder op het bijzondere ontwerp en de mooie details te letten?

Deze vragen worden beantwoord op deze excursie, die bestaat uit een wandeling gevolgd door een fietstocht. Voor deze excursie hoef je geen kennis van architectuur, stedenbouw of Berlage te hebben. Het is vooral bedoeld om eens met andere ogen naar bekende en minder bekende gebouwen en plekken in de stad te kijken. Als vanzelf komt dan 40 jaar architectuurontwikkeling in het werk van Berlage voorbij.

De excursie wordt voorafgegaan door een introductie met koffie of thee bij Dudok in het centrum van Den Haag. Daarna start de excursie met een korte wandeling van een klein half uur in het centrum. Aansluitend begint de fietstour. Na ongeveer 1,5 uur is er een lunchpauze van een uur bij het Gemeentemuseum. Dit uur kan naar eigen keuze worden ingevuld met bijvoorbeeld een kort bezoek aan het museum, een eigen meegebrachte picknicklunch of deelname aan een groepslunch bij Brasserie Berlage.

De brasserie, ook door Berlage ontworpen, heeft een zonnig tuinterras met prachtig uitzicht op het museum. Brasserie Berlage heeft de volgende lunchaanbieding: 12-uurtje met niet-alcoholisch drankje, en koffie of thee na, voor € 18,50. Vegetarische optie mogelijk. De lunch is voor eigen rekening en zelf af te rekenen met het restaurant. Laat mij in verband met de reservering graag weten of u aan deze lunch wilt deelnemen.

Na de lunch zullen we onze fietstocht vervolgen. Na ongeveer 1 ¼ uur eindigt de excursie bij het beginpunt.

Deelnemers die geen eigen fiets meenemen, kunnen een OV-fiets huren op de stations CS en HS.

Programma

10.00 -10.30 introductie met koffie of thee bij Dudok
10.30- 11.00 korte wandeling in het centrum
11.00- 12.30 fietstocht deel 1
12.30- 13.30 lunchpauze
13.30- 14.45 fietstocht deel 2
Circa 14.45 einde van de tour

Datum

Zondag 14 april (zondag 19 mei ook in het Engels, zie hier)

Prijs

€ 22,50 (inclusief koffie of thee, lunch niet inbegrepen)

*Velden met een sterretje zijn verplicht

Aanmelden

3 + 2 = ?