Wandelingen Den Haag: Benoordenhout

     Met dank aan Spaces

De Nassaubuurt in het Benoordenhout biedt prachtige contrasten op het gebied van architectuur. Een deel van deze buurt stamt uit het einde van de 19e eeuw. Daar vinden we de typische fraai geornamenteerde grote herenhuizen in neorenaissancestijl uit die tijd, met hier en daar mooie Jugendstil-elementen. Vanuit de Jan van Nassaustraat wandel je in een paar stappen ineens een heel andere wereld in. Daar zien we donkerrode bakstenen panden met rechte belijningen, kubistische elementen en een zakelijke uitstraling. Dit deel van de wijk is dan ook pas tot stand gekomen vanaf 1920, in een tijd waarin kunst, design en architectuur een hele nieuwe weg zijn ingeslagen. Dat de vormgeving daar zo veel strakker is wil echter niet zeggen dat er minder bijzondere details te zien zouden zijn. Juist in die tijd maakt men gebruik van aparte metselpatronen en stijlvol bouwbeeldhouwwerk. Ook hier zien we glas-in-lood, maar met een andere vormgeving dan rond de eeuwwisseling.

Op deze wandeling besteed ik aandacht aan enkele architecten en beeldhouwers die bijzondere ontwerpen in deze wijk hebben gemaakt. Gezien de straatnamen in deze wijk staan we ook kort stil bij enkele schilders van de Haagse school. Verder komt het fenomeen “woonhotel” aan de orde.

We eindigen deze ontdekkingstocht met iets bijzonders. We mogen een kijkje nemen in het gebouw De Rode Olifant, het iconische grote bakstenen gebouw bij het Malieveld, bij vele Hagenaars ook wel bekend als het voormalige Essogebouw. Het art deco interieur met muurschilderingen, fraaie lampen en glas-in-lood is minstens zo interessant als de buitenkant, die van vele gevelbeelden is voorzien (zoek de olifant!).

We starten onze wandeling met een kopje koffie en een introductie bij een horecagelegenheid in de Weissenbruchstraat.

Programma

10.30-11.00 uur samenkomst en introductie bij een   

horecagelegenheid in de Weissenbruchstraat

11.00-12.30 uur wandeling door het Benoordenhout

Datum

Zomer 2019 (via de nieuwsbrief bent u tijdig op de hoogte van de datum)

Prijs

€ 17,50

*Velden met een sterretje zijn verplicht

Aanmelden

1 + 1 = ?