Wandelingen Den Haag: Statenkwartier

Het Statenkwartier in Den Haag is aan het begin van de 20e eeuw gebouwd in voormalig duingebied. De wijk bestaat grotendeels uit de typische neorenaissance-architectuur die in die tijd zo populair was. We zien grote rode bakstenen herenhuizen met trapgevels, torentjes, erkers, kleurrijke metselpatronen, muurankers, glas-in-loodramen en veel Jugendstil-details.

Maar in het Statenkwartier kun je ook zien dat er in die tijd baanbrekende vernieuwing begon op te treden in de architectuur en de toegepaste kunst. We zien voorbeelden van het Nieuwe Bouwen, ramen en metselwerk geïnspireerd door de Amsterdamse School, art deco glas-in-lood en natuurlijk het Gemeentemuseum van Berlage.

Ook de Tweede Wereldoorlog heeft zijn sporen nagelaten. Het Statenkwartier werd Sperrgebiet als onderdeel van de Duitse verdedigingslinie (Atlantikwall) die langs de kust van Europa liep. Er werd gesloopt en er vielen van koers geraakte V2’s. Als gevolg hiervan vinden we in de wijk meerdere voorbeelden van de zogenaamde wederopbouw-architectuur.

Graag neem ik jullie mee op een kleine ontdekkingsreis door deze sfeervolle en rijk gedetailleerde wijk. Ik begeleid drie verschillende wandelingen door het Statenkwartier. Op alle wandelingen komen de kenmerkende aspecten van het Statenkwartier aan de orde, maar de accenten liggen anders.

Wandelingen:
SK A: Neorenaissance
SK B: Vernieuwingen in de architectuur/duingebied in de wijk
SK C: Tweede Wereldoorlog en wederopbouw

Programma

Ochtend
10.30 – 11.00   samenkomst en introductie bij een horecagelegenheid
11.00 – 12.30   wandeling door de wijk

Avond
19.00 – 19.30   samenkomst en introductie bij een horecagelegenheid
19.30 – 21.00   wandeling door de wijk

Data

Wandeling A: woensdagavond 18 juli (19.00-21.00 uur)

De andere wandelingen in het Statenkwartier komen later in het seizoen 2018 op het programma. Een excursie op maat kunt u voor deze wandelingen altijd aanvragen (minimum aantal deelnemers: 4). Als u zich abonneert op de nieuwsbrief die maximaal 4 keer per jaar verschijnt bent u tijdig op de hoogte van de nieuwe planning.

Prijs

€ 17,50 inclusief koffie of thee.

Aanbieding: deelnemers aan deze wandeling kunnen het boekje ‘Struinen door het Statenkwartier’ kopen voor slechts € 10 i.p.v. de normale prijs van € 15. Als u hier interesse voor heeft, kunt u dit vermelden in uw aanmelding hieronder bij ‘opmerkingen’.

Aanmelden

2 + 6 = ?