Wandelingen Den Haag – Winkelarchitectuur

“Winkelen, maar dan anders”. Dat je in Den Haag prima kunt winkelen, dat weten de meeste mensen wel. Maar de aantrekkingskracht van allerlei verleidelijke etalages is zo groot, dat misschien niet altijd opvalt dat zich heel veel moois boven, naast of achter de etalages bevindt. Den Haag heeft prachtige winkelpanden, versierd met gevelbeelden, Jugendstil-ornamenten, erkers, opschriften, tegeltableaus en allerlei andere fraaie decoraties.

Den Haag heeft ook het oudste winkelcentrum van Nederland: de Haagse Passage. Natuurlijk kent iedere Hagenaar dit chique winkel- en wandelgebied. Maar wanneer staan we eens stil bij alle prachtige details, en wat weten we van de bouwgeschiedenis van deze passage?

Ook in voorbije tijden werd er alles aan gedaan om de klant te lokken, te behagen en te verleiden tot aankopen. Veel sporen hiervan zijn in de loop van de tijd verdwenen, ze hebben plaatsgemaakt voor nieuwe verlokkingen. Maar gelukkig zijn er nog heel veel mooie winkelpanden bewaard gebleven, en ook nog sommige interieurs. En natuurlijk zijn er nog de verhalen en foto’s van beroemde winkels uit vervlogen tijden.

De wandeling begint en eindigt bij een horecagelegenheid in het centrum van Den Haag. Voorafgaand geef ik hier een introductie op het thema van de wandeling.