Wandelingen Den Haag: Zeeheldenkwartier

Het Zeeheldenkwartier is een levendige wijk in Den Haag, net buiten het centrum en grotendeels gebouwd in de 2e helft van de 19e eeuw. We zien hier zowel statige panden als kleine hofjeswoningen, prachtig gedecoreerde etalagepuien, glas-in-lood uit diverse stijlperiodes, moderne woonhotels uit het begin van de 20e eeuw, fraaie Jugendstilgebouwen en uitbundige gevelversieringen, panden van “geheime” genootschappen en enkele bijzondere ontwerpen in de stijl van de Amsterdamse School.

In de Piet Heinstraat, een winkelstraat vol met schitterende Jugendstilpanden, vinden we vele aparte designwinkels, hippe horeca en eigenzinnige kadoshops. Het Anna Paulownaplein behoort tot de aantrekkelijkste pleintjes van Nederland. De gezellige horeca en zonnige terrasjes worden omgeven door Jugendstilgebouwen, en ook zien we hier een zeer fraaie glas-in-loodraampartij in Amsterdamse School-stijl.

Ik begeleid twee wandelingen door het Zeeheldenkwartier. Op beide wandelingen komt de ruime diversiteit in de wijk goed aan bod. Bij wandeling “A” bezoeken we een paar hofjes en komen enkele panden van “geheime” genootschappen aan de orde. Bij wandeling “B” komen we langs vele bijzondere etalagepuien, in de Piet Heinstraat en op minder bekende plekken. Wandeling A start op de Veenkade en eindigt op het Anna Paulownaplein. Wandeling B start op dit plein en eindigt op het Piet Heinplein.

Beide wandelingen starten bij een horecagelegenheid, waar ik een korte introductie op het thema geef.