Wat?

De kleine ontdekkingsreis biedt wandelingen en fietstochten aan door stadse woongebieden waar veel te zien valt, maar waar je soms zomaar aan al dat moois voorbij gaat omdat je nu eenmaal onderweg bent van A naar B. De dagelijkse wereld om ons heen is vaak boeiender dan je denkt, maar je moet er wel oog voor hebben. Ga mee op een kleine ontdekkingsreis. Kijk eens met andere ogen om je heen en zie wat er aan architectuur, kunst en andere bijzondere details te ontdekken valt.

De wandelingen vinden plaats in wijken die misschien nog niet heel bekend zijn bij iedereen, of juist op plekken die deel uitmaken van de al te bekende en daarom (onterecht) niet meer bewonderde dagelijkse omgeving.

Architectuur

Op de excursies hebben we aandacht voor verschillende architectuurstijlen en letten we op kenmerkende details. De nadruk ligt daarbij op de tweede helft van de 19e, en de eerste helft van de 20e eeuw. In die tijd breidden de grote steden zich in rap tempo uit en deden zich interessante ontwikkelingen en veranderingen voor in de architectuur. Dit betekent dat er veel te ontdekken valt.

Bijzondere details

Naast de architectuur van de gebouwen zelf valt er veel te bewonderen aan uiteenlopende verfraaiende details en toevoegingen: glas-in-lood in allerlei stijlen, decoratief metselwerk, houtsnijwerk, smeedijzeren balkonhekken en decoraties, gevelbeelden, tegeltableaus, inscripties, beschilderingen en nog veel meer. Vaak zijn het juist deze details waaraan je een aangenaam gevoel ontleent als je kijkt naar een pand of wandelt door een straat of een wijk. Toch zijn we ons hier niet altijd van bewust, en we staan hier meestal ook niet bij stil (letterlijk). De excursies bieden een mooie gelegenheid om dit nu eens wel te doen.

Kunst

Bij verfraaiingen aan gebouwen is de grens tussen ambacht en kunst over het algemeen maar vaag. Zeker de gevelbeelden zijn vaak het product van ware kunstenaars. Maar ook allerlei andere decoratieve elementen blijken kunstzinnige en unieke juweeltjes te zijn. Naast deze ornamenten  besteden we ook aandacht aan de kunst die we in de openbare ruimte tegenkomen.