Door wie?

Uw gids op deze kleine ontdekkingsreizen ben ik, Francis van der Hout. Ik heb interesse in architectuur en kunst, ik kijk veel om mij heen op zoek naar bijzondere details en ik deel mijn kleine ontdekkingen graag met anderen. Ik vind het leuk als mensen voortaan met een andere blik naar hun omgeving gaan kijken.

Architectuur en kunst

Mijn studie en werk liggen op een geheel ander terrein, maar architectuur en kunst boeien mij al heel lang.  Ik heb hierin vele cursussen gevolgd en boeken gelezen, ik bezoek musea, ik neem deel aan allerlei excursies en ik heb al meerdere architectuurreizen gemaakt.

Mijn belangstelling in de kunst en architectuur is breed, maar ik heb speciale interesse in de periode tussen ongeveer 1850 en 1950. Veel steden breidden zich in die periode enorm uit. In korte tijd hebben zich veel bijzondere vernieuwingen voorgedaan. Daardoor valt er in Nederland ruimschoots te genieten van veranderende stijlen en opvallende contrasten. Naast de bouwstijlen uit die periode heb ik ook een voorliefde voor moderne, hedendaagse architectuur.

Boekje over het Statenkwartier

Ik heb veel geleerd over architectuur, ambachtelijke details en stadsgeschiedenis door in een team van vier wijkbewoners (waaronder een architect en een historicus) mee te werken aan het boekje: “Struinen door het Statenkwartier, 9 ontdekkingstochten”. Dit boekje is uitgebracht ter gelegenheid van het honderdjarig jubileum van deze Haagse wijk in 2015. Ik werd gevraagd aan dit boekje mee te werken omdat ik ooit mede-organisator en gids ben geweest van wandelingen voor expats in het Statenkwartier.

Wandelingen en glas-in-lood in het Statenkwartier

Als vervolg op het boekje heb ik in 2015 en 2016 zomeravondwandelingen door deze wijk georganiseerd. Verder heb ik in 2015 ook een informatieve glas-in-lood-week opgezet in het Statenkwartier. Op de slotavond konden wandelaars al dit fraaie ambachtswerk, op ons verzoek speciaal uitgelicht door de bewoners, komen bewonderen. Beide activiteiten werden begeleid door een team van gidsen. Natuurlijk was ik daar zelf ook één van. De glas-in-loodavond is herhaald in 2017 en was wederom een groot succes.

De kleine ontdekkingsreis

Door alle voornoemde activiteiten ontdekte ik dat ik het begeleiden van wandelingen met de blik op architectuur, kunst en bijzondere details zó leuk vind, dat ik dit een structureel onderdeel van mijn leven wilde gaan maken. Het idee voor “De kleine ontdekkingsreis” werd geboren. Hierbij speelt zeker een rol dat ik graag nieuwe mensen ontmoet en dat iedere ontmoeting en wandeling wel weer iets bijzonders brengt.

Persoonlijke toets

Als gids wil ik een persoonlijke toets aanbrengen in mijn wandelingen. Daarom start ik mijn excursies waar mogelijk bij een kopje koffie in een horeca-gelegenheid.  Dat heeft ook het praktische voordeel dat ik daar alvast een korte introductie op de wandeling kan geven.

Naast architectuur en kunst ben ik (o.a.) een liefhebber van lekker en gezellig eten. Ik doe mijn best om in de buurt van de wandelingen bijzondere lunchplekken te vinden, waar ieder op eigen gelegenheid, of op verzoek gezamenlijk, kan gaan lunchen. Ik let daarbij op de architectuur, interieur of geschiedenis van het pand, en vanzelfsprekend ook op de menukaart.